Skandinavisches Naturistportal | FKK-Karte | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Naturister firar 50 i Paradiset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Pär Trulsson
Inge Gullander, Christer Nilsson, Lars Jacobsson, Agneta Jacobsson, Malin Arlinder Ekberg och Robert Ekberg njuter trots det lite kylslagna vädret. Naturistcampingen i Slagesnäs firar 50 år i helgen samtidigt som Sveriges naturistförbund håller riksmöte här.
•    
•    
Fakta 
Naturism
Rörelse som startade i Tyskland och Schweiz i början av 1900-talet. Den internationella definitionen av naturism är att det är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen. Sveriges Naturistförbund bildades 1957, och har i dag omkring 3 000 medlemmar.
Det var Wilmar Ritz som drog i gång verksamheten 1965. Han köpte den steniga marken av en lantbrukare som ändå inte hade användning av den. 
Campingen ligger bara några hundra meter ner längs en grusväg från Galaxen.
– Vi är tacksamma att det får lov att finnas och får vara kvar. Jag tycker detta är den absolut bästa platsen som finns när man vill komma nära naturen, säger Inge som beskriver omgivningarna som sagolika.
Efter Ritz ägdes marken av en annan person under cirka tio år. Men under fjolåret köpte fem aktiva loss marken och startade en ny förening som kallas Paradiset.
Inge Gullander bedömer att ett 100-tal familjer besöker campingen varje säsong.
Jubileet ska firas med en rejäl fest på lördagen. Inge berättar att det ska serveras kokt lax och så blir det underhållning av en orkester. 
Samtidigt håller Sveriges naturistförbund sitt årliga riksmöte på Campingen. Christer Nilsson, som är förbundsordförande, förklarar att man utöver sedvanliga årsmötesfrågor bland annat ska diskutera förbundets framtid.
Hur ser den ut?
– Den är ljus. Vi är i dag runt 3 000 medlemmar och vi har ökat på senare tid. Jag vet inte exakt vad det beror på men jag tror att människor börjar bli mer frigjorda igen och vill komma åt lugnet och sansen.
Det finns en del fördomar gentemot naturister. Exempelvis är det många som blandar ihop nudister och naturister. Orden har samma betydelse från början men där det förstnämnda hos många ger en bild att det handlar om människor som springer runt nakna hela tiden.
– Och så är det inte för oss. Vi naturister klär på oss om vi behöver det. Vi är vanliga människor som lever mer i harmoni i naturen, säger Inge.
Tillsammans med Christer beskriver de en sammanhållning samt en tolerant och inbjudande miljö.
Mångåriga naturisterna Lars och Agneta Jacobsson från Örebro gillar Paradisets lugna och rogivande miljö.
Vad är det som lockar er?
– Friheten, att man får se ut hur man vill. Jag begriper inte att inte fler folk har anammat det här. Jag antar att man måste vara tillfreds med sig själv för att våga, men vi accepterar alla, hur man än ser ut. Det är det som är så fritt, säger Agneta.
– Här finns alla yrkeskategorier, från läkare till lärare, men alla titlar försvinner när man tar av sig kläderna, fyller Lars i.