Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Naturistens etikette

-En guide til solbading på Roppestad fristrand

Alle er velkomne uansett etnisitet, livssyn, legning og form

Roppestad er en offentlig fristrand der alle skal føle seg velkomne og komfortable.  De aller fleste besøkende ved fristranden er naturister, men naturisme er å ha toleranse for alle. Besøkende anbefales å praktisere naturisme, men står fritt til å velge om man ønsker å sole seg/bade naken, toppløs eller med badetøy på fristranden for å se om naturisme er noe for dem.

Respekter andres privatliv

Intens stirring er ikke høflig. Mange kommer til strendene for å få en rolig stund alene og ønsker ikke å bli forstyrret. Som naturister skal vi være inkluderende, men ikke påtrengende. Et naturistområde er ingen sjekkearena. Det er OK å finne venner, men uhøflig å oppta en annen persons tid før du er ønsket velkommen. Buskelusking og bruk av kikkert er ikke tillatt! Folk som tas for dette vil bli påtalt og bedt om å forlate området. 

Spør alltid før du tar fotografier

Selv på offentlige fristrender skal du spørre før du tar bilder. Det er ikke alle som ønsker å havne i andre privates fotoalbum. Foreldrene skal bestandig bli spurt før du tar bilder av barn. Det er ulovlig å ta bilder og/eller publisere disse uten samtykke av de som avbildes.

Sex på naturistområdet er forbudt, som overalt ellers i det offentlige rom

Nakenhet er en ting, men sex er en privat ting mellom to mennesker som skal utføres andre steder. Sex på offentlig sted er støtende og straffbart. Et godt rykte holder våre strender fri for dette.

Begrens nakenhet til skiltede strender, dersom ikke annet er tillatt

Nakenhet skal i utgangspunktet være begrenset til strandområdet. Nakenhet på ordinære strender vil kunne støte andre og undergrave våre standarder.

Kom forberedt

Ta alltid med deg ditt eget handkle, ligge-underlag, solkrem, mat og fyrstikker o.l. Ikke forvent at andre deler dette med deg.

Bruk hodetelefoner e.l. når du skal lytte til musikk/radio.

Respekter andres eiendom

Tyveri av andres eiendom er kriminellt. Gjenstander du finner returneres eieren eller til lokal politimyndighet.

Ta hånd om ditt eget søppel

Ta alltid med deg en søplepose og ta gjerne mere med deg fra stranden enn du tok med deg til stranden. Søppel kastes i kontainer ved låven.

Bålforbud, matlaging og bruk av grillplass/badstu.

Følg lokale brannforskrifter. I Norge er det et generelt forbud mot opptenning av åpen ild i perioden 15.april til 15.september. Bruk anlagte bål- og grillplasser. Begrens matlaging til bærbare griller eller kokemuligheter i boenhetene, slik at du kan ta asken din med deg når du går. Den som tenner på grillen eller starter badstua er ansvarlig for å påse at disse slukker innen naturistområdets «hviletider». Dette er ikke tilsynets ansvar. Fyr forsiktig på grillplassen og i badstua slik at det ikke oppstår skader.

Snakk om vår etikette

Hvis noen ser ut til å ikke være klar over vår etikette, fortell dem om disse. Personer som bryter bestemmelsene i punktene 2, 3 og 4, samt tilsvarende bestemmelser i norsk lov vil bli påtalt og bedt om å forlate området. For alvorligere tilfelle vil anmeldelse til politiet også bli vurdert.