Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NF EOS (Tillsammans nr 3 2023)

Hej alla naturistvänner!

Denna gång är det bastufolket och dess medhjälpare och funktionärer som arbetat ihop en text till tidningen Tillsammans. 

Själv är jag en trogen besökare under bastukvällar och det som jag ibland ser fram emot mest, är inte alltid just bastun, utan kaffe och hembakad kaka som troget medtas av Josip som har visat sig en mästare på att baka olika kakor. Sedan är det sällskapet av alla som samlas runt kaffetermosen och den gemenskap som skapas. 

 

Under våren hade vi städning och iordningställande av badet, vi oljade in bastun, flottar och annat som var torrt efter vintern. 

Vi krattade löv och ställde ut bänkar. 

Tyvärr hade någon okänd gärningsperson orsakat skador på linorna till flottarna så det dröjde innan vi kunde få dem på plats. 

I mitten av maj månad fick vi besök av Pia Alphed och Jarko Pesonen som badade, solade och besökte Stockholm, de båda kom ända från Svanrevets Naturistförening. 

Har du för avsikt att besöka oss och vår förening så har vi lite tips om var du kan stå med din husbil eller husvagn. 

Kontakta styrelsen så hjälper vi till. 

 

Vid pennan 

Ekina Hed

 

 

Ågestabadet, i södra Stockholm, är Stockholms stads enda officiella nakenbad.

Aktiviteten på badet är av naturliga skäl mest intensiv under sommaren. 

Upp till 350 personer kan besöka badet en fin sommardag, men 200 besökare är mer normalt.

 

Återkommande aktiviteter under sommaren är nakengympa, grillkväll och bastu på onsdagar.
Bastun är även öppen på lördagar.
Under höst-vinter-vår är det framförallt bastun och möjlighet till vinterbad som lockar besökare. 

Från mitten/slutet av augusti till slutet av maj har bastun öppet tre dagar i veckan: onsdag, fredag och lördag.

Lite Historia: Föreningen fick tillgång till bastun 2010 då Eos inköpte nuvarande bastu. Den förvarades hemma hos en medlem och togs fram varje onsdag, men bara på sommaren. Detta pga att vi inte hade tillstånd för uppställning. Mycket arbete, som blev lite lättare när vi fick ställa den vid containern. Från 2019 fick vi tillstånd att ställa upp den nere på sin nuvarande plats vid stranden. 

Från augusti 2019 blev det stor förändring. Verksamheten var i början en gång per vecka, onsdagar 17-22 hela vintern! Och sköttes av eldsjälen Lisa, vilket var mycket populärt. En av de första gångerna var det 22 personer i bastun! Ståplats! Men senare mera normala siffror, det finns ju endast 8 sittplatser. Bastun utrustades (av Lisa) med batteribelysning, klädhängare m m och vi möttes av batteribelysning på gångvägen och utanför bastun när vi ankom på mörka (beckmörka) höst- och vinterkvällar.

Sen kom pandemin februari 2020. Bastun stängdes, vår eldsjäl Lisa tillhörde en riskgrupp, men till sommaren 2020 återuppstod bastun enligt rutinen att någon tände bastun som nu stod på plats varje dag.
” När blir det bastu i dag” frågade Anders Wettemark en onsdag. ”när någon tänder” blev svaret. Efter att detta upprepats nästa vecka blev Anders Wettemark bastuansvarig. Till en början enbart onsdagar, nu på nya tiden 16-21 och med coronarestriktioner för antalet deltagare (slopades i år).
Bastun är öppen både för medlemmar och icke-medlemmar på samma villkor, men medlemmar bastar för en lägre avgift. För att få basta krävs uppvisande av id-kort eller medlemskort samt, naturligtvis, att man följer basturegler och instruktioner från bastuvärden. Bastun har inget bokningssystem utan drop-in med kö gäller, då bastun har plats för max 8 bastande samtidigt. Vid kö begränsas bastutiden till 1 timme (45
minuter vid lång kö, ovanligt).
Bastun är mycket populär och intresset för att basta har hela tiden ökat med åren och köerna har därmed blivit allt längre, t o m ibland så att de sist anlända inte kunnat basta.
På vintern kan det också vara jobbigt att behöva vänta i kö då bastuvagnen inte har plats för köande, som därmed är hänvisade till att vänta ute i kylan.

Öppettiderna har därför utökats, först från oktober 2020 med lördagar och sedan i höstas varannan fredag som i våras utökades till varje fredag, en förutsättning för de utökade öppettiderna är att vi fått fler bastuvärdar. I höstas blev det några avhopp då ett antal bastuvärdar inte hade möjlighet att fortsätta. 

Ett upprop via mail och hemsidan har dock fått positiv respons och nu är vi 6 bastuvärdar och 3 medhjälpare.
Som bastuvärd ska man antingen starta bastun eller stänga den, inkl. städning. En bastuvärd är också på plats under hela passet för att elda, ta emot gäster, hålla koll på köerna, övervaka ordningen i bastun mm.
Bastuvärden har normalt möjlighet att själv basta under sitt pass. Men vid kö-bildning kan det vara lämpligt att bastuvärden gör en paus för att ge plats till andra.
Systemet med medhjälpare är ganska nytt. Det infördes i höstas med en medhjälpare och har därefter utökats så att vi numera har tre medhjälpare. Medhjälparna hjälper bastuvärden främst med öppning eller stängning, men kan även vara tillgängliga under bastupasset för att ta emot gäster, elda, fylla på ved, övervaka ordningen m m. Störst behov är i samband med stängningen och det är framförallt då medhjälparna tjänstgör. Det är också vanligt att bastugäster stannar kvar och hjälper till med stängningen.
Bastun har ganska många stamgäster. Vissa kommer 2-3 gånger per vecka medan andra alltid håller sig till samma dag och tid varje vecka. Utöver det kommer ett stort antal sällangäster, som kommer allt från en till två gånger i månaden till några gånger per säsong. Ganska ofta dyker helt nya besökare upp, varav många sedan blir återkommande gäster.
Under sommaren är det många nya bastugäster, som upptäcker bastun när de är på Ågesta för att bada och sola. Samtidigt är det många av stamgästerna från vintern som gör uppehåll i bastandet under sommaren.


Under vintern hålls alltid en isvak öppen för de som vill bada. Isvaken sköts av bastuvärdarna, som vid behov alltid hugger upp den i samband med öppningen. Men också av badgäster som kommer till Ågesta för att vinterbada utan att bastu, vissa dagligen.
Stämningen i bastun brukar vara mycket trevlig och avslappnad med samtal som spänner över alla möjliga och omöjliga ämnen. En bastugäst kommenterade det med att om alla är nakna så finns inga statussymboler och känslan blir mer jämlik.
Incidenter förekommer, vilket tyvärr kanske är oundvikligt när män och kvinnor bastar nakna tillsammans. Men incidenterna är få och 99% av alla besökare sköter sig och bidrar till den goda stämningen.
Olika öppettider sommar och vinter resp. olika dagar (onsdag em/kväll; fredag sen kväll; lördag dagtid) passar olika besökare och därmed kan alla hitta en dag och tid som passar.
Miljön runt bastun får anses vara unik för en offentlig bastu i Stockholmsområdet.
Ågestabadet ligger lite avskilt från annan bebyggelse och trafikerade vägar. Det är vidare en liten skog mellan bilvägen/parkeringen och badet. Bastun ligger sedan längst ut på badplatsen, precis vid vattnet. Framförallt på vintern, när det är mörkt och tyst, kanske månsken eller en stjärnhimmel, infinner sig ett lugn som annars är svårt att hitta i ett storstadsområde. 

Flera gäster som besökt de flesta offentliga bastun som finns i Stockholmsområdet prisar Ågestabastun som den trevligaste och mysigaste de besökt. Den goda stämningen bland bastugästerna bidrar naturligtvis till det. Att det är många återkommande stamgäster som gör att man alltid känner några av de andra gästerna bidrar till att det blir en avslappnad och lättsam miljö.

Att vi inte tillåter alkoholhaltiga drycker i bastun har visat sig tillföra mycket till trivseln. 

Utöver bastuvärdar och medhjälpare vid bastupassen är det ett flertal medlemmar som engagerar sig i bastun, t ex bidrar med ved, sköter inköp, reparerar och fixar, inkl. den årliga vårstädningen med inoljning av hela bastuvagnen.

Hälsningar från bastuvärdarna Hans och Anders (för den historiska delen) och medhjälparna.