Nakenkultur bildades i Uppsala 16 november 2004. Föreningen anslöts till Sveriges Naturistförbund enligt förbundsstyrelsens beslut 12 mars 2005
Föreningen har följande mål:
att vårda nakenkulturens ideologiska och etiska samt materiella arv,
att medverka till ökad förståelse för naturismen som folkrörelse,
att åstadkomma bättre allmänna villkor för utövande av naturism, bland annat genom att friluftsområden och anläggningar upplåts för naturism,
att ge naturister möjligheter att delta i verksamhet i naturistisk anda.
Föreningens verksamhetsformer:
– Rörligt friluftsliv och frisksport
– Inomhusbad och andra inomhusaktiviteter
– Gruppresor, studiebesök och temaveckor
– Publicistisk verksamhet och informationsverksamhet, bland annat på nätet.
Med formuleringen "vårda nakenkulturens ideologiska och etiska arv" förstås att föreningen värnar om en seriös naturism där nakenheten är sedlig, sund och skön, som den definierades av professor Johan Almkvist på 1930-talet. I dag möter vi ofta försök att framställa naturismen som en spännande frivolitet och denna uppfattning vill vi motarbeta.
Nakenkultur är en förening utan eget område. Arbetsformen kan väl i någon mån anses likna den som Nordisk Solsport använde till och med 1970-talet.
Beträffande verksamheten är avsikten att ha sommarläger som förläggs till något naturistområde eller till annan lämplig plats.
Internet är det informationsforum som föreningen främst avser att nyttja. Föreningsmeddelanden sänds per epost, dock kommer de som önskar att få utskick i föreningsbrev.
Avsikten är vidare att bygga upp ett svenskt naturistbibliotek. För den som är intresserad av denna verksamhet, sänder vi gärna särskild information om detta. Och alla är förstås välkomna att bli medlemmar, eller stödjande medlemmar, i Nakenkultur.
För dem som tycker att "nakenkultur" låter väl högtidligt, vill vi berätta att vi även har ett kortare namn på vår förening – Nakis.
Historien bakom detta lilla ord är följande:
"Nakenkultur" var det begrepp som användes inom naturismen i Sverige under 1930-talet. Anhängarna kallades "nakenkulturister". Detta senare ord var dock en smula svårhanterligt. Stockholms-Tidningen – Stockholms Dagblad, som 1932 skrev om Hälsa genom Nakenkultur, den första naturistföreningen i Sverige, uppfann ordet "nakist", som alltså är en avkortning av nakenkulturist. Det användes även i sammansättningar. Professor Almkvist kallades till exempel "övernakist". – Ordet vann dock ingen anklang...
Men nu gör vi "nakisar" ett försök att – i lätt förändrad form – återanvända detta gamla ord!