Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Svømmehaller, å være naken osv

(Runar 17.5.2009)
Leser med glede at det blir nytt innebad til vinteren. Det som bekymrer meg er at det ikke er tillat for de som ikke er medlem i en naturistforening. Hadde det vært sist vinter så hadde altså ikke jeg kunnet innvitere med meg en bekjent på 40 års overaskelsesselskap. Det var jo en fin opplevelse for oss begge +++. Hva om noen av oss har mulighet til å få med noen nysjerrige? Det kan jo i beste fall resultere i noen nye medlemmer. Har vi råd til å miste den muligheten til å øke medlemstallet?

Det blir - selvfølgelig! - vanlig adgang for pårørende/ venner/ gjester osv i følge av et medlem, selv om man ikke er medlem :-) Andre ønsker vi i første omgang velkommen til noen prøvebadingen på onsdager, før de eventuelt bestemmer seg for å bli medlem eller ikke.

Slik har det vært før også!, men vi kommer til å skjerpe tilsyn på medlemsstatusen. En solid medlemsmasse er veldig viktig for å få slike tilbud til... Men vi har heller ikke glemt ikke-medlemmer som har ikke noe mulighet for å være med på onsdagsbadet (f.e. foreldre med barn).

Jeg synes det er fornuftig å legge noe begrensninger på hvem som har adgang på det nye badet på søndager. Når en bader naken ønsker en å slappe av og føle at det er naturlig (slik det egentlig er). Det forutsetter også at andre rundt en opptrer som om det er naturlig. Når noen opptrer som om de er på et fesjå så medfører dette at andre ikke føler at det er naturlig, avslappet og trygt. Dette er en belastning for alle men spesielt unge kvinner som oftest blir objektet for slike holdninger. Jeg synes derfor at menn, og spesielt enslige menn, kan gå igjennom en prøvetid på andre tidspunkt før de får slippe til. Jeg ser også poenget med at barnefamilier har få andre tidspunkter som passer for barn og at de dermed kan komme som gjester med mindre strenge krav om medlemskap

De som ikke føler det naturlig å være naken sammen med andre nakne mennesker, har lite å gjøre i en svømmehall eller på en badestrand for naturister. Oppsøker du et slikt sted, må du forvente at andre ser deg naken. Hvem sitt problem er det at noen ønsker å bade naken, uten at andre ser vedkomne? Jeg vet ikke hva du har imot enslige menn, men â€�problemetâ€� er nok mer alle de mennesker uansett alder og kjønn som synes det er rart, ubehagelig eller spennende å være naken eller se andre nakne – fremfor enslige menn. Jeg er en enslig mann, og det er ikke mitt problem om kvinner har problemer med å se meg naken eller at jeg ser dem nakne, når jeg er på en naturiststrand eller i en svømmehall for naturister. De som ikke finner nakenhet naturlig, bør nok ikke oppsøke en naturiststrand eller svømmehall.

Steinar, etter å ha lest innlegget ditt et par ganger så har jeg kommet til at det trolig er en respons på mitt innlegg men at du har missforstått fullstendig hva jeg skriver om. For en del av oss som drar på naturiststrender så ønsker vi at det skal være og oppleves naturlig å være nakne der. Hvis alle andre er nakne og oppfører seg som et hvilket som helst annet sted så er det greit. Men når det også kommer menn og kvinner som er påkledd på naturiststrender så er det oppleves det forholdsvis ødeleggende: Hvorfor kommer de dit når de selv vil være påkledd? Det kan jo ikke være av noen annen grunn enn at de ønsker å se på andre nakne. Det er mange som ikke ønsker å være glane-objekter for påkledde tittere. Det er lettere å slappe av å føle det naturlig å være naken hvis alle andre er nakne enn hvis noen kommer i den åpenbare hensikt å kun glo på andre. Det samme er det med de som har en tendens til å legge seg mellom beina på damene. Du har også de med solbriller som sitter oppreist hele tiden og som virker mer opptatt av å følge med rundt en å legge seg ned for å sole seg e.l. Jeg har ikke noe i mot enslige menn som er nakne og oppfører seg respektabelt og som forstår at de fleste kvinnene som kommer ikke ønsker å være seksualobjekter. Men de mennene (eller også kvinner har jeg sett) som er påkledd eller som bare er opptatt av å glane, de har jeg meget i mot.

Hei Martin, Jeg tror nok vi to er ganske så enige. Det jeg reagerte på var at du trakk frem "enslige menn", som det store problemet i svømmehaller. Jeg liker heller ikke at menn og kvinner oppholder seg på en naturiststrand uten å være nakne. Jeg har vært betenkt noen ganger, når jeg har kommet til en naturiststrand - og det sitter noen der påkledd. I en svømmehall er alt annerledes. Her er det kontroll med hvem som kommer inn, og flertallet kommer igjen flere ganger. Da er det lett å fjerne ubehagelige elementer – samtidig som det er trygt for alle som ønsker å prøve seg som naturist. Utfordringen vår ligger på Kalvøya, som er tilgjengelig for alle, og hvor det ikke er noe tilsvarende trygt miljø som i svømmehallen. Du trekker frem viktige punkter, men min erfaring er at både menn og kvinner er nær like nysgjerrige og legger turen via naturiststranden. Styret i ABNF har lagt vel til rette for at ungdom skal bli naturister, men i hvilken grad er det tenkt på at flere unge nakne kropper tiltrekker enda flere av dem vi ikke ønsker å ha der? Hvordan kan vi øke tryggheten for alle som ønsker å være naturist på Kalvøya i sommer?

Takk Martin & Steinar for å ta opp denne debatten med mange interessante synspunter. Vi har nå flyttet den fra gjesteboka til debattsiden. Alle som har noe å si om emnet, gjerne legg inn din kommentar også :-).

Litt kommentar til denne debatten fra vår (ABNF's) side:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Helt enig med dere, vi jobber for naturismen og et miljø hvor naturismen er det mest naturlige valget, ikke for å være påkledt (det høres ut som en selvfølge men tror meg, det er det ikke overalt, tvert imot).

MEN, for å skape et trygt og inkluderende naturistmiljø hvor absolut alle kan og skal trive som naturist til enhver tid, et miljø som er såpass bra at selv de mest pessimistiske blir hekta, trenges det noen enkle kjøreregler.

Desverre finnes det folk som har ikke helt fått det med seg. De mangler sosiale antenner og folkeskikk. På Sol.no finnes det noen skremmende forbilder, vi er også godt "kjent" med noen slike individuer. Og dette er et problem, særlig hvis man blir for stort uten noe form av sosial kontrol. Dette er også noen Steinar viser til, og sikkert nok noe vi ser på norges største naturiststrand. Vi derimot satser på kvalitet fremfor kvantitet, tror det har mye å bety for miljøet. Kalvøya er forholdsvis meget trygg!

Når det gjelder unge naturister (innlegg Steinar), vi er godt kjent med dilemaet. Vi er den første - og eneste - naturistforening med to ungdomsmedlemmer i styret. Det skal betyr noe. I tillegg har vi tenkt om markedsføring, blant annet skal det formes et egen ungdomsgruppa slik at unge naturister har noen de kan forholde seg til, noen i samme alder og interessegruppen

Heisann! Jeg flyttet til Oslo- området for ikke så altfor lenge siden og begynte å besøke naturiststrendene (Huk og Kalvøya) nå i april (varmere da enn nå!). Jeg liker å sitte oppreist når jeg er på stranden fordi jeg leser. Jeg syntes det er ukomfortabelt å ligge og lese. Forøvrig har jeg solbriller på ettersom solen skinner ganske skarpt sånn rett ved sjøen. Jeg er naturligvis helt naken på både Huk og Kalvøya. Jeg leser i andre innlegg her at "Du har også de med solbriller som sitter oppreist hele tiden og som virker mer opptatt av å følge med rundt en å legge seg ned for å sole seg e.l. ". Jeg er ikke opptatt av å "følge med rundt en", men jeg det hender jo at jeg ser meg rundt, akkurat som jeg gjør ellers i samfunnet. Personlig mener jeg det er ganske stor forskjell på å se seg rundt på en vanlig måte og det å glane/kikke. Jeg liker også strandstolen min, den er fryktelig komfortabel.

Er jeg helt på jordet her?

Hei jeg prøvde meg uten bade bukse i fjord sommer.
Så nå svømmer jeg og soler meg naken på allle strender.
Noe som er bare Behaglig da.
Så bade bukse eller truse er bann lyst for meg uansett

Hei...
Jeg og min samboer er nye som naturister og ennå ikke medlemmer. Vi søker oss litt forsiktig frem og har vært en gang på Kalvøya noe som ga mer smak ;) men det jeg lurte på var... når man kommer til stranden...er det da naturlig å kle av seg med en gang eller når man har funnet seg ett sted å være? Veldige fine sider dette og de har gitt meg mange svar på ting jeg har lurt på.
Gleder meg til en forhåpentlig naken sommer:)

Heisann, det bestemmer man selv helt i forhold til det man er komfortabelt med, og det som er mest praktisk. Det finnes ikke noe regler, skrevne eller uskrevne :-)
Nå er jeg ikke helt sikkert hva du mener med "med en gang", men det er ikke helt så praktisk å kle av seg allerede på stien, før man har droppet sakene sine, f.e. det er til tross ikke mer enn noen 100m. Dette ville være litt uvanlig. Når man først har funnet seg et sted på selve stranden ønsker de allerfleste å kvitte seg med tøyet så fort som mulig, men ingen som bryr seg hvis noen trenger mer tid, hvis dette var det du mente.
Når det gjelder naturiststeder og slikt kan det være en del regler hvor det ikke akseptert at man er naken, enten i forhold til skrevne eller - desverre - uskrevne regler. F.e. i butikker på selve naturiststedet, eller felleslokaler (innendørs), spisesteder (innendørs og utendørs). På noen steder er det en slags praksis at man er påkledt på kveldstid, merkelig nok. Vi i ABNF synes ikke mye om det, og prøver å lage mest mulig til rette for at naturismen på våre aktiviteter og arrangementer.
Lykke til, og velkommen skal dere være.
Asker og Bærum naturistforening
 

Hei som Nudist liker jeg å kle av meg Alt med en gang.
Jeg kommer inn til folk enten om er selskap eller ikke.
Og på samtlige strender er det Alltid slutt med klær.
I syden gjelder dette fra jeg kommer til hotelet.
I butikker er det samme regel. Så sant det lar seg gjøre

Hei, Jeg er en gutt på tyve som har lyst å prøve meg som nudist, men syns det kan være litt vansklig å dra til feks Huk alene. Hadde vært veldig kjekt å hatt noen som enten også var helt ny, eller noen som har holdt på en stund til å hjelpe meg litt i gang. Er det noen jeg kan hendvende meg til, for å få den lille ekstra dytten som jeg trenger?

Hei jeg er nudist. Det vil si jeg aldri bruker verken truse eller badebukse på strendene.
Det er noe jeg trives med. Til dere som har lyst å prøve dere som nudist.
Kle av dere alle klærne da det ikke er så mage på stranden da.
Garnterer at dete ikke syns det er flaut etter noen ganger uten klær

Skriv ny kommentar

Plain text

  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.